Zamieszczone przez darek93
składanie/odkręcanie anteny - pytanie do bólu trywialne - OI
Zwiń
X
-
Oczywiscie chodzilo mi o pozycje pozioma!!!! Cos musialem wolno ostatnio myslec...Zamieszczone przez Wacek.plWydaje mi się że chodzi o pozycje poziomą.Właśnie poziomo kładę antene i często przyciskam bagażnikeim .Myje tak auto w automatach od ponad 4 lat i antene mam całą i prostą .Zamieszczone przez darek93koles z obslugi sprytnie zlozyl antene do pozycji pionowej
Komentarz
-
-
Ja mam kombi, rocznik 2001 i u mnie nie da się wyjąć, tylko złożyć, co odwiodło mnie od myjek automatycznych. Natomiast często z nich kożystałem mając poprzednie auto i wykręcaną antenę. Widziałem wtedy wielu zrelaksowanych kierowców, którzy w BP nie zdejmowali nawet długich anten od CB (czy cokolwiek to było...). Zawsze spodziewałęm się jakiegoś dramatu i aż mnie skręcało, gdzy widziałem jak szczoty masakrują biedną antenę... ale nigdy jej nijak nie skrzywdziły... :shock:
Komentarz
-
-
Mnie też się udało wyciągnąc bata. Najpierw należy go odkręcić do oporu, następnie kręcąc trzeba go stanowczo pociągnąć i jest już nasz. Przy okazji przekonałem się, że ori bacik na końcu gwintu coś w rodzaju grzybka, który zabezpiecza go przed całokowitym wykręceniem. Ponieważ mój bacik był już zmasakrowany więc musiałm go zatąpić innym, bez "grzybka"Zamieszczone przez PurchawaDa sie wyjac. Mi sie jakos raz udalo, ale jak to zrobilem to nie powiem. :lol:
Komentarz
-
-
ja myję TYLKO na myjni od marca 2007 (przejechałem ponad 33000km i proporcjonalnie dużo myć na Statoil nowa myjka) nie składam anteny wogóle i NIC sie nie stało..Zamieszczone przez Mariano teraz pytanie - jakie sa państwa doświadczenia z myjnią automatyczną i nieodkrecona antenką - urwie się czy nie a jesli tak to po ilu myciach?
Komentarz
-
-
Panowie mam taki problem - chciałem wykręcić bat, żeby sprawdzić jaki gwint ma, żeby kupić krótszy, fajniejszy. Octavia II 2007 rok przed FL. Wykręcam i do pewnego momentu idzie, a potem już kręci się tylko w kółko i co jedynie mogę sobie złożyć na poziomo, ale nie mogę wykręcić. Nie da się czy ja coś robię nie tak?
ŚKODA 120 L z 1977 roku.
ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.
Komentarz
-
-
Czytałem o tym grzybku jednak wolałem się upewnić, bo dyskusja głównie była o o1. Czyli wychodzi, że u mnie tak samo. Konkretnie to chciałbym kupić taką antenę do siebie: http://allegro.pl/antena-maszt-bat-m...012850256.html Teraz pytanie czy ona tam wejdzie - czy średnica i długość gwintu będzie ok? Mam nadzieję, że ktoś zmieniał już...
Teraz zacząłem się bać, że jak kupię i nie będzie pasować to zostanę w ciemnej du*** skoro mówicie, że nie da się zakręcić drugi raz tej oryginalnej...ŚKODA 120 L z 1977 roku.
Komentarz
-
-
Tabel, powiem w ten sposób ta którą chcesz kupić ma za krótki gwint i na 100% nie wkręcisz jej w podstawę anteny(a wszystko przez ten zasmolony grzybek),ja też zakupiłem nowy bat i gwint okazał się za krótki,i niestety musiałem znalezć dłuższą śrubkę M5 i dorobić,nie było innej opcji,pozdrawiam
:diabelski_usmiech
TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE
Komentarz
-
-
damian1975 no właśnie tego się obawiałem, bo u mnie ten gwint wydaje się dosyć długi a ten z aukcji krótki. Czy z anteny idzie bez problemu wykręcić ten gwint i zastąpić go dłuższym czy jest zalany w niej? Bo w sumie dociąć śrubkę to nie problem dla mnie.ŚKODA 120 L z 1977 roku.
Komentarz
-
-
Tabel, jasne z anteny powinieneś wykręcić to bez problemu,a co do śrubki to zanim wezmiesz się za obcinanie to dopasuj najpierw w gniezdzie anteny czy bez problemu się wkręca,jeśli tak wkręć w nowy bat, dobierz odpowiednią długość ,chlaśnij i dobrze byłoby po obcięciu lekko sfazować obcięta śrubkę i nakręcić odpowiednią nakrętkę M5 czy wkręca się lekko,a następnie bat w gniazdo anteny :szeroki_usmiech mam nadzieję że moje rady się przydadzą,pozdrawiam
TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE
Komentarz
-
-
damian1975 chyba znalazłem rozwiązanie problemu http://allegro.pl/antena-samochodowa...976788019.html Na bank z tej gwint się wykręca, więc nie będzie problemu z wymianą. Jak będzie za krótko to ze śrubki dotnę właściwa długość.
Teraz pytanie czy ta śrubka musi być jakaś specjalna co by dobrze przewodziła i nie pordzewiała czy może być najzwyklejsza stalowa?
Drugie pytanie to jak ten "grzybek" wygląda - on jest na końcu gwintu anteny czy w tej plastikowej kulce co się wkręca antenę? Dopóki nie będę miał anteny to nie będę swojej wykręcał i sprawdzał...ŚKODA 120 L z 1977 roku.
Komentarz
-

Komentarz